Цибуля порей

Цибуля порей - дієтичний продукт харчування. Популярність його в Україні з кожним роком збільшується, але сьогодні він дуже популярний в Західній Європі, Північній Африці, Канаді, США, Австралії. Здавна порей вирощують на Кавказі, в Молдові, а також в південних регіонах України. Порей відрізняється довгим вегетаційним періодом (150-180 днів) і повільним зростанням рослин в перший місяць після висадки. Рослина світло- і вологолюбива. Любить легкі родючі ґрунти; важкі, глинисті і кислі - непридатні для його вирощування. Залежно від сорту і умов вирощування, псевдо стебло може досягати 10-70 см в довжину і 4-10 см в діаметрі.

Технологія вирощування цибулі порею не така складна. Один з найважливіших моментів - це вирощуванні розсади і правильно вибрана технологія висадки рослин.
Насіння на розсаду висівається з кінця лютого по квітень (залежно від зони вирощування). Висаджують 50-65 денну загартовану розсаду. Готова до висадки розсада має бути 12-15 см в довжину і 0,4-0,7 см в діаметрі (завтовшки з олівець). У відкритий ґрунт розсаду висаджують у кінці квітня – на початку травня. Одна з багатьох поширених технологій - це  коли в заздалегідь нарізані борозни глибиною 10-15 см висаджують розсаду з відстанню між рослинами у ряді 10-15 см. Через 15-20 днів борозну засипають, потім проводять два-три підгортання. Таким чином отримують вибілену, високоякісну продукцію. Врожай збирають з мінімальними механічними ушкодженнями. Продукцію складають вертикально в ящики. Оптимальна температура зберігання 0-1 °С, відносна вологість повітря 80-90 %. Досить часто цибулю-порей використовують для промислової сушки і для заморожування.

Більше інформації
Вниз