Специфікація насіння



друк

1 | ВСТУП
Овочівництво все більше стає вузькоспеціалізованою та інтенсивно зростаючою галуззю. В результаті постійно зростаючого попиту на більш високу якість продукції виробники овочевого сектору потребують посівний матеріал найвищої якості. Зростає попит на специфічні форми насіннєвого матеріалу та на інформацію стосовно якості насіння з метою покращення схожості та густоти рослинного покриву. 


Насіння - це натуральний продукт. Зміна умов навколишнього середовища впливає на кінцевий результат. Тому часто не представляється можливим дати точну інформацію про схожість. Щоб якнайкраще задовольнити побажання клієнтів, компанія Бейо розробила стандарти якості для різних категорій насіння. Тому приведена нижче таблиця-довідник показує специфікації по культурам того, що зазвичай можна очікувати.

Проростання насіння у відсотках вказано в мінімальних показниках згідно з вимогами Міжнародної Асоціації Контролю Якості Насіння (ISTA). У випадках, коли насіння не відповідаэ даним специфікаціям, Бейо обов'язково проінформує своїх клієнтів.

2 | ЗАГАЛЬНІ ВИЗНАЧЕННЯ
Стандартне насіння
Стандартне насіння не підлягає ніяким спеціальним обробкам. Воно реалізується на вагу та/або поштучно, в залежності від продукта. Стандартне насіння відповідає всім національним стандартам.


Прецизійне насіння
Прецизійне насіння проходить додаткові процеси обробки. Вища ступінь по схожості та точності калібрування. Реалізується поштучно.


Пророщене насіння
Пророщування насіння - це активація процесу схожості для отримання більш швидкого та одночасного проростання насіння після його висіву в ґрунт. Пророщене насіння реалізується поштучно.


Дражування
Дражування насіння - це процес зміни форми насіння через покриття дражувльним матеріалом. Однорідність форми та розміру насіння значно полегшують посівний процес. Також можливе додавання додаткових інгрідієнтів. Дражоване насіння реалізується поштучно.


Інкрустація
Насіння повністю покривається тонким, зазвичай пофарбованим, плівковим шаром. Оригінальна форма насіння залишається незмінною. Можливе додавання додаткових інгредієнтів. При додаванні інсектицидів використовується колірне кодування. Інкрустовані насіння реалізуються поштучно.Filmcoating is a full covering, usually pigmented layer, around the seed. The original seed form remains intact. Additional ingredients may be added. Filmcoating treatments that contain insecticides are normally identifiable by color coding. Filmcoated seed is sold by count.


Основне покриття
Основне покриття закріплює засоби хімічного захисту рослин в безпиловій формі на насінні. Додається зелений пігмент. 

Схожість
Показники проростання згідно з вимогами ISTA є дійсними на момент відправки насіння.

Сортова чистота
Процент рослин одного лоту, які відповідають опису та вимогам.

3 | СПЕЦИФІКАЦІЯ НАСІННЯ ПО КУЛЬТУРАМ ДЛЯ ПРЕЦИЗІЙНОГО ТА ДРАЖОВАНОГО НАСІННЯ
 

Спаржа

схожість

 85%

 

Капуста

 

Цвітна капуста

 

схожість

сортова чистота

калібрування

схожість

сортова чистота

калібрування

 

90%

93%

0.25 мм

90%

90%

0.25 мм

 

Стол. буряк, одноростковий               бгаторостковий

 

схожість

схожість

калібрування

 

80%

90%

0.50 мм

 

Морква

Кольорова морква

 

схожість

схожість

калібрування

 

85%

75%

0.20 мм

 

Селера

 

схожість

 

 90%

  

Цикорій вітлуф

 

схожість

калібрування

 

85%

0.25 мм

   

Корн-салат

 

схожість

калібрування

 

85%

0.25 мм

 

 Баклажан

 

схожість

сортова чистота

 

 90%

98%

 

 Ендивій

 

схожість

  

92%

 

 Фенхель

 

схожість

калібрування

 

90%

0.25 мм

  

Огірок

 

схожість

 

 88%

 

Цибуля-порей, сортова
гібриди

 

схожість

схожість

калібрування

 

90%

85%

0.25 мм

 

 Цибуля

 

схожість

калібрування

 

90%

2-2.75 мм

 

 Петрушка/Коренева петрушка

 

схожість

калібрування

 

87%

0.20 мм

 

 Перець (Чілі/Паприка)

 

схожість

сортова чистота

 

 90%

97%

 

 Салат цикорій червоний / зелений

 

схожість

калібрування

 

88%

0.25 мм

 

Редиска

 

схожість

калібрування

 

92%

0.25 мм

 

 Шаллот

 

схожість

калібрування

 

90%

2-2.75 мм

 

 Шпинат

 

схожість

калібрування

 

85%

0.75 мм

 

Томат,          свіжий ринок 

                      
                     переробка

 

схожість

сортова чистота

 схожість

сортова чистота

 

92%

98%

92%

95%


4 | ВИМОГИ ЯКОСТІ НАСІННЄВОГО МАТЕРІАЛУ


З метою поставки на ринок здорового насіннєвого матеріалу відповідно до Директиви 2002/55/ЕС Ради Європи, компанія Бейо користується різними стратегіями з управління ризиками, які стосуються запобігання і контролю перенесення хвороб насіннєвим матеріалом. Процес включає в себе, але не обмежується, програмою з тестування насіннєвого матеріалу на присутність збудників хвороб рослин, захищений спосіб виробництва насіння, інспекцію насіннєвого матеріалу, різні обробки насіння та інші ефективні методи дезінфекції насіннєвого матеріалу.

ISHI-VEG розробило посібник по методам тестування насіннєвого матеріалу на присутність збудника хвороб, який включає в себе протоколи, що відповідають сучасним вимогам по тестуванню насіннєвого матеріалу на присутність хвороботворних мікроорганізмів. Бейо слідує рекомендаціям ISHI-VEG по критеріям відбору розміру насіння для тестування на присутність хвороботворних організмів.


З протоколами ISHI-VEG і рекомендованими мінімальними розмірами зразків можна ознайомитися тут:
http://www.worldseed.org/isf/ishi_vegetable.html

5 | ТЕРМІНОЛОГІЯ, ЯКА ОПИСУЄ РЕАКЦІЮ РОСЛИН НА ШКІДНИКІВ І ПАТОГЕНИ


Схвалена Секцією з Насіння Овочевих Культур ISF 28 травня 2004 р.


5.1 Преамбула
Виділяють різні ступені специфічних взаємодій між рослинами, комахами і збудниками хвороб. Визначення специфічної реакції вимагає використання трудомістких аналітичних методів. Висновок про взаємодію рослин, шкідника і збудника хвороб може залежати від застосованого аналітичного методу. Важливо зазначити, що ступінь дії шкідника та / або збудника захворювання може варіювати від часу, місця та умов навколишнього середовища. Можлива поява нових біотипів шкідників і нових рас патогена, здатних подолати стійкість рослини. 


5.2 Визначення
Імунітет: здатність не піддаватися атаці або інфекційному зараженню з боку певного шкідника або патогена.

Стійкість: це здатність сорту рослини обмежувати ріст і розвиток певного шкідника або патогена і/або пошкодження, яке вони спричиняють, порівняно з чутливими сортами рослин за аналогічних умов оточуючого середовища і інтенсивності впливу паразита або хвороботворного мікроорганізму. Стійкі сорти можуть проявляти деякі симптоми хвороби або пошкодження при високій інтенсивності впливу шкідника або патогена.

Визначено два рівні стійкості:

  1. Висока стійкість (HR*): сорти рослин, які дуже сильно обмежують ріст і розвиток певного паразита або хвороботворного мікроорганізму за нормальної інтенсивності впливу цього паразита або хвороботворного мікроорганізму порівняно з чутливими сортами. Однак ці сорти можуть проявляти деякі симптоми хвороби або пошкодження при високій інтенсивності впливу паразита або хвороботворного мікроорганізму.

  2. Середня стійкість (IR*): сорти рослин, які обмежують ріст і розвиток певного шкідника або патогена, однак можуть проявляти більший діапазон симптомів або пошкодження порівняно зі середньо або високо стійкими сортами. Сорти рослин з середньою стійкістю будуть характеризуватися менш серйозними симптомами або пошкодженням, ніж чутливі сорти при вирощуванні за аналогічних умов оточуючого середовища і/або при тій же інтенсивності впливу паразита або хвороботворного мікроорганізму.

Чутливість: це нездатність сорту рослин обмежувати ріст і розвиток певного шкідника або патогена.

Показники схожості, зазначені у специфікації, є мінімальними стандартами, які застосовує компанія Бейо Заден. Якщо показники схожості насіння відрізняються від зазначених у специфікації, Бейо Заден негайно проінформує своїх клієнтів.



Головна Асортимент Специфікація насіння